חרדת נטישה בזוגיות

    ד"ר רונית לזר 1 Comment on חרדת נטישה בזוגיות
    18:13
    06.05.24
    אבי יעקב No Comments on "זה רגע שלא אשכח לעולם" | הרב ישראל מאיר לאו בראיון מרגש

    התכניות האחרונות

    ארכיון תוכניות

    פוסטים אחרונים

    תגיות

    כולנו סובלים במידה מסוימת מחרדת נטישה. חרדת נטישה בעוצמה סבירה היא מנגנון בריא שמביא למוטיבציה לשמירת קשר עם האדם הקרוב לנו. הפחד שיעזבו אותנו , הגעגועים ליקרים לנו , הדאגה שיקרה חלילה לאדם יקר לנו משהו רע , אלו דברים חיוניים ביצירת קשר, אבל כשהם במידה!. למעשה, זוגיות טובה לא יכולה להתקיים בלי קורטוב של חרדת נטישה. חרדה זו מהווה גם הבסיס לרצון להעניק לשני, ומעודדת השקעה של זמן, משאבים אישיים ותשומת לב בקשר עם השני. היא מגבירה התייחסות מכבדת ומתחשבת מצד כל אחד מבני הזוג. היא גורמת לנו לקחת בחשבון שאי אפשר לעשות ככל העולה על רוחנו ללא התחשבות בשני, כי אחרת הוא עלול לעזוב – לא הכרח ממשית אלא יותר רגשית.
    חרדת הנטישה מתעוררת באופן טבעי ובמידה מסוימת בתחילת קשר , אולם עם הזמן היא פוחתת והקשר נהיה בטוח ומובן אליו. מצב זה מאפשר העמקת הקשר הזוגי ובמקביל השקעה בתחומים אחרים כמו ילדים, עבודה, לימוד וכו'. אולם, במצבים בהם מזדחלת לקשר המובן מאליו גם שאננות יתר או אדישות , הופעתה של חרדת הנטישה יכולה לעורר מחדש את הצורך והרצון להשקיע מחדש בקשר. חרדת נטישה אפוא כתבלין לקשר עשויה לתרום ולהעשיר את הקשר הזוגי.
    חרדת נטישה מתחילה להוות בעיה למעשה כאשר היא משבשת לנו את החיים, ומפריעה ליצירת קשרים בריאים ויציבים. במצב כזה החרדה הופכת למטרה בפני עצמה. האדם עסוק בעיקר בהישרדות, איך להפחית את החרדה בכל דרך אפשרית, גם אם זה על חשבון הקשר עם השני הקרוב לו. חרדה זו בעלת עוצמות רגשיות גבוהות של תחושת נטישה, של דחייה, של חווית חוסר אונים וחרדה מבדידות.
    כאשר אחד מבני הזוג או שניהם סובלים מחרדת נטישה, יש לכך השלכות על כל תחומי החיים ומסכל כל אפשרות לחיים זוגיים תקינים. התנהגויות קטנות ויומיומיות שגרתיות כמו של "הוא לא עונה לי בטלפון כבר רבע שעה". או "היא רק אמרה שהיא הולכת לסופר לקנות לחם וחלב , מה לוקח לה כל כך המון זמן?!" הם ודומיהם המזון לחרדת הנטישה .
    פחד כזה יכול להביא להתקפי חרדה בלתי נשלטים. החרדה יכולה לבוא לידי ביטוי בצורות של בכי, היסטריה, פאניקה, חוסר אונים מפני אובדן השני, אובדן היחס, בחיפוש כפייתי אחר התנהגויותיו של השני ומתן פרשנויות של דחייה "לא אכפת לו ממני". החרדה יכולה להופיע גם בצורה של כעס, זעם ותסכול . במצבים חמורים יותר החרדה יכולה להופיע בקנאות, שתלטנות , ותוקפנות .
    חרדת נטישה קיצונית מופיעה בהפרעות אישיות בעיקר האישיות התלותית שתעשה כל דבר כדי לא להרגיש את חווית הבדידות והנפרדות הבלתי נסבלת לה, היא תחפש לרצות כל רגע ורגע את השני בצורה לא מובחנת ולא מטיבה עמה; האישיות הפרנואידית שתגלה חשדנות וחוסר אמון רב בשני, ותייחס כוונות רעות לכל מעשיו של השני; וכן האישיות הגבולית שחרדת הנטישה מובילה אותה ליחסים לא יציבים ואימפולסיביים, הנעים בחדות ובמהירות בין התמזגות גמורה עם השני לבין ניתוק פתאומי של הקשר. בין רגשות עוצמתיים של אידאליזציה ואהבה לשני לבין הפחתת הערך וזעם כלפי השני .
    ככל שחרדת הנטישה חריפה יותר מקורה קדום יותר בתחילת החיים. ילדים שיחסי האובייקט שלהם וההתקשרות עם הדמויות הראשונות לא בטוחים, לא יציבים ולא קשובים לצרכים שלהם הם בעלי סיכון גבוהה יותר לפיתוח הפרעת חרדת הנטישה בילדות וגם בבגרות.

    ד"ר רונית לזר, עו"ס קלינית. קליניקה פרטית באלעד ובירושלים. מטפלת במבוגרים, נוער וילדים- טיפול אישי , זוגי והדרכת הורים. מרצה במכללה החרדית מבח"ר , חברת סגל האקדמי של אוניברסיטת חיפה. מרצה לציבור הרחב בנושאי יחסים במשפחה ובריאות נפשית ומנהלת את הפורום "פורטל הנפש" שבאתר בחדרי חרדים.
    לשאלות ותגובות ניתן לפנות לכתובת [email protected] או לנייד 052-6346334



    1 תגובות

    מיין תגובות